Selectiegesprek nieuwe stijl en het Johari Venster

Een traditioneel selectiegesprek levert meer verliezers op dan winnaars! Het gesprek is erop gericht om te achterhalen of jij als kandidaat voldoet aan alle (functie) eisen en de inschatting wordt gemaakt of je past binnen het team.

‘Vertel eens wat over jezelf’, ‘Wat zijn je goede en slechte eigenschappen’ of ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ Met dit soort vragen proberen organisaties een beeld te krijgen wie je bent. Het zijn vragen die jij beantwoordt vanuit jouw goede intenties en daarmee een beeld creëert bij de persoon die jou interviewt.

Als we het Johari Venster erbij pakken, dan is er sprake van een goed gesprek als we ons in de Arena begeven. Als jouw expertise overeenkomt met de verwachting van de recruiter dan mag je door naar de volgende ronde.

Is de recruiter druk bezig met het afvinken van de vragen die gesteld moeten worden en onvoldoende bezig met jou te observeren, dan kan het zo zijn dat een blinde vlek bij jou ontdekt kan worden. Jouw blinde vlek kan een reden zijn om je af te wijzen en in dat geval ben jij de verliezer. Zelf kan ik de recruiters waarderen die het vermogen hebben om je feedback te geven op basis van het gedrag dat je laat zien.

Bewust of onbewust hebben we altijd een masker op tijdens het sollicitatiegesprek. Hierbij gaat het niet alleen over de informatie die je bewust voor je houdt. Het gaat ook over de informatie die voor jou vanzelfsprekend is en je daarom niet benoemd tijdens het gesprek. Dit kan gevolgen hebben voor de mate hoe jij als persoon authentiek ervaren wordt en daarmee een reden zijn om je af te wijzen.

Selectiegesprek nieuwe stijl

Het selectiegesprek nieuwe stijl is het potentieel bij jou als kandidaat ontdekken waar jezelf niet bewust van bent maar ook de recuiter niet vanaf kan weten (aangezien hij of zij jou niet kent). Het is een methodiek om jouw cognitieve denken om te zetten in perceptie (waarneming) Ook al komt vervolgens naar voren dat jouw potentieel niet aansluit bij de missie of ambitie van de organisatie, dan heb je wel inzicht gekregen die je kunt inzetten bij jouw eventueel volgend sollicitatiegesprek.

Wil je meer weten:

Stuur ons (vrijblijvend) een WhatsApp bericht dat je graag meer wilt weten


Heb je interesse in één van de vacatures, reageer dan snel. We nodigen je graag uit voor een verhelderend gesprek.

Je kunt ons ook bereiken via:

Carrière-nieuws

Geef een reactie