Een andere baan is als uitkijken naar de juiste golf.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij uitkijkt naar een andere baan. Deze redenen kunnen zowel persoonlijk als professioneel van aard zijn. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 1. Betere carrièrekansen en groeimogelijkheden:
  Als je voelt dat jouw huidige baan geen verdere groei of uitdaging biedt, kan dit een reden zijn op zoek te gaan naar een baan. Een baan waarin jij jouw vaardigheden kunt blijven ontwikkelen en jouw carrière kunt bevorderen. Gek genoeg denken veel mensen aan doorgroeien naar een leidinggevende positie. Echter je kunt ook vakinhoudelijk doorgroeien.
 2. Onvoldoende beloning:
  Een gebrek aan passende beloning of financiële voordelen kan je aansporen om naar een baan te zoeken die beter aansluit bij jouw salarisverwachtingen en behoeften. Beloning wordt vaak aangegeven als één van de belangrijkste redenen. Echter beloning wordt belangrijker naarmate status (gewaardeerd worden), zekerheid (voorspelbaarheid), autonomie (controle over eigen gedrag en beslissingen), verbondenheid (in contact zijn met anderen) en/of eerlijkheid (rechtvaardigheid) in gedrang komt of komen.
 3. Ongelukkig op het werk:
  Als je jezelf niet meer op gemak voelt op het werk, bijvoorbeeld vanwege een slechte werkcultuur, conflicten met collega’s of een disfunctionerend management, kan dit een belangrijke reden zijn om naar een andere baan te zoeken waar je gelukkiger voelt. Waak voor de symptoombestrijding. Als je voor iets “vlucht” kan het zo zijn dat je tegen hetzelfde aanloopt bij een nieuwe werkgever.
 4. Werk-privébalans:
  Een onbalans tussen werk- en privéverplichtingen kan leiden tot stress en ontevredenheid. Het zoeken naar een baan met een betere werk-privébalans kan voor jou van groot belang zijn. Echter de kans is aanwezig dat je bij je nieuwe werkgever ook in een ratrace komt waarin je probeert te voldoen aan verwachtingen of gedreven wordt om succesvol te zijn. Het vinden van balans ligt dan op een ander niveau, namelijk: intrinsiek (interne drijfveren en is het tegenovergestelde van externe drijfveren zoals beloningen in de vorm van geld of erkenning).
 5. Verandering van branche of functie:
  Soms willen mensen een nieuwe uitdaging aangaan door over te stappen naar een andere branche of functie. Dit kun je overwegen als je van mening bent dat dit beter bij jou interesses en vaardigheden past.
 6. Locatie:
  Als je wilt verhuizen of dichter bij huis wil werken, kan dat een reden zijn om een nieuwe baan te zoeken.
 7. Bedrijfscrisis of reorganisatie:
  Bij een naderende bedrijfscrisis of reorganisatie kun je besluiten om proactief naar nieuwe mogelijkheden te kijken om jouw baanzekerheid te waarborgen.
 8. Geen erkenning en waardering:
  Een gebrek aan erkenning voor prestaties en inzet kan jou motiveren om elders te gaan werken waar jouw bijdragen meer worden gewaardeerd. Aandacht voor jou als persoon, openstaan voor jou ideeën, hierover met elkaar in gesprek gaan en je vertrouwen geven, is uiteindelijk de erkenning en waardering die we allemaal zoeken.
 9. Passie en interesses:
  Je kunt op zoek gaan naar een baan die nauwer aansluit bij jouw passie en interesses om meer voldoening uit jou werk te halen.
 10. Verandering van levensfase:
  We doorlopen allemaal verschillende levensfase. Als twintiger heb je andere behoeften dan een dertiger of een veertiger. Veranderingen in jouw persoonlijke leven, zoals het starten van een gezin of kinderen die gaan studeren, kunnen leiden tot de behoefte aan een andere baan die beter past bij jouw nieuwe levensfase.

Het is belangrijk om te onthouden dat de redenen om uit te kijken naar een andere baan voor iedereen anders is. Het is ook belangrijk om te weten dat niet elke baan past bij iedereen past. Echter alleen aan de functietitel kun je dit niet aflezen.


Een functietitel geeft wel de denkrichting aan, aan de hand van jouw interesses, vaardigheden en talenten.

Op dit moment staan een aantal vacatures open die niet alleen simpel weergeven wat ze inhouden maar ook een goed beeld geven van de organisatie achter de vacature.
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op: https://mijncarrierebij.nl/

Inzichten

Geef een reactie